Tuesday, November 26, 2019

Soalan Umum AG CERA

Di bawah ini adalah soalan umum dari pelanggan yang mengambil AGCERA

SOALAN 1  
BAGAIMANAKAH CARA PENGAMBILAN AG CERA

🚨🚨 CARA PENGAMBILAN AGCERA

Utk dewasa boleh ambil 1 atau 2 sachet sehari

Ambil sebelum sarapan ketika perut kosong.

  • Koyakkan dan letak bawah lidah.. Biarkan ia cair dan hilang dgn sendiri. Kemudian minum 1@2gelas air kosong


Boleh juga ambil 1 lagi sachet sebelum tidur.
Maximum 2 sachet sehari utk kesan optimum

Kanak-kanak

  • Separuh sachet sahaja. Letakkan bawah lidah.Biarkan ia cair dan hilang dgn sendiri. Kemudian minum 1 cawan air kosong


Minum air putih sebanyak 2.5liter-3 liter sehari mengikut saranan doktor

***Perhatian: Sila jarakkan pengambilan AG Cera dan ubat hospital selama 2 atau 3 jam..ini bagi membolehkan AG Cera dan ubat hospital dapat bertindak cekap utk proses penyembuhan

SOALAN 2
KENAPA YE SEMASA PENGAMBILAN AG CERA SAYA RASA MENGANTUK?

Ianya adalah Proses Healing Crisis atau cara tindak balas AG Cera terhadap badan

Penerangan Healing Crisis

APA ITU HEALING CRISIS
-------------------

Apabila kita mnguna pakai produk baru yg natural atau semulajadi seperti makanan, minuman ataupun skincare, trdapat 4 proses yang akan berlaku

🌱 1.Release-singkir- pembuangan toksin
         atau bahan kimia
         -tempohnya brgantung PD individu

🍄2. Relax-rehat- organ atau kulit akan
         berehat (back to normal),setelah bekerja
         keras sewaktu pengyinkiran

💐3. Revive-pulih-  baik pulih sel sel yang
         telah rosak akan berlaku (dalaman dan
         luaran)

🌺 4.Renew-ganti-  sel sel yang telah dibaiki
         akan diganti dgn sel-sel atau kulit baru

☀ jika pakai produk tidak ada perubahan dalam waktu terdekat atau makin teruk, itu normal kerana produk AG CERA menggunakan bahan herba  yang natural.jadi kesannya tidak terlalu cepat tapi konsisten

~~paling kurang mesti ambil masa 4bulan (tpi dgn AG CERA dalam sekotak(14 sachet) da boleh biasakan dalaman kita) untuk lengkapkan semua proses diatas..

~~Jika berhenti dibulan ke2 bermaksud baru habis proses relax. Tak sempat pulih dan renew lagi

🌻 So,dia akan dapat kulit yang normal sahaja. Hanya toksik sahaja sudah tiada di kulit kita tapi tak sempat pulih dan ganti baru. Jadi bukan salah produk tapi proses tak complete sebenarnya.

 🙇 kesimpulannyaa.... konsisten, yakin dan sabar. InsyaAllah Masalah anda mampu di rawat.. 😍

Ruam atau jerawat di muka adalah perkara biasa terutama bila pernah guna produk lain. Dia di panggil healing krisis. Healing crisis bukan hanya berlaku bila kita guna skincare tapi juga bila kita guna produk dalaman contohnya collagen jenis minuman
Tempoh healing crisis ni paling kritikal sebab ramai yang tak sabar.

Proses penyingkiran toksin ni berbeza setiap individu.
❤ AG CERA ❤

APA ITU HEALING PROCESS ??

Healing Process terjadi bila pengambilan supplement yg boleh bertindak merawat kerosakan pada sel dan sistem badan kita dengan mengeluarkan toksin2 di dalam badan. Simptom2 seperti:-
👉 kerap buang air besar
👉 kerap kencing
👉 mengantuk
👉 selera makan bertambah
👉 cepat letih
👉 emosi tak stabil
👉 badan letih
👉 kuar jerawat

Usah bimbang sebab itulah nama dia healing process, jadi utk mengurangkan simpton tersebut kenalah banyak minum air kosong at least 2-3 litre dlm 1 hari ye..

Selepas toksin-toksin dah di keluarkan, maka tubuh kita akan:
❤kencing manis semakin hilang
❤darah tinggi hilang
❤hilang stress
❤hilang lenguh2 badan
❤lebih bertenaga
❤kulit semakin licin
❤hilang kilo
❤hilang kulit kusam
❤hilang buncit
❤prestasi kerja meningkat


Tak semestinya ada org healing proses 2-3 hari
Ada org seminggu

Depends pada antibodi

Kita kena ingat kita ni bertahun2 tampung badan kita yg penuh toxin selama kita hidup


Jadi bila kita makan supplement tempoh dia bongkah dalaman kita bergantung pada dalaman kita sendiri
SOALAN 3
SEBAB APA YE BACAAN BUAH PINGGANG MENINGKAT SETELAH PENGAMBILAN AGCERA?

Ianya healing crisis. Ia di sebabkan oleh faktor withdrawal atau lebih di kenali sebagai Topical Steroid Withdrawal. Lagi banyak dia mengunakan steroids utk treatment buah pinggang maka lagi tinggi/lama bacaan nya.

Ada 3 stage healing crisis;
1. Detoksifikasi chemical/steroids/free radicals 
2. Membuang sel-sel yang rosak 
3. Membina sel-sel baru (Regenerate)
Laluan yang akan di gunakan semasa healing crisis ialah;
1. Kulit (Skin)
2. Hati (Liver)
3. Buah pinggang (Kidney)
4. Usus (Bowel)
5. Lymph & Blood
6. Paru-paru (Lungs)

SOALAN 4
ANAK SAYA MENGIDAP PENYAKIT NAPROTIC SYDROM IAITU PENAPIS BUAH PINGGANG BOCOR.SAMA KE DNG BUAH PINGGANG BERLUBANG

Buah pinggang ada 2 penapis
1. tubule
2. nephron
yg mana rosak?
kalau tubule, tak perlu risau sbb ia mempunyai kapasiti utk regenerate,

TETAPI kalu nephron, itu kena tawakal, sbb nephron tak blh regenerate.

Penyakit puah pinggang adalah tak lain dan tak bukan PENYAKIT INFLAMMATION
ingat ye, buah pinggang tidak akan rosak kalau tak meradang.

Sebagai pemilik tubuh kita shj yang boleh mengawal level keradangan/inflammation badan. tak pandai jaga meradang la badan.

Nephrotic syndrome sebenarnya perkataan nephron + chronic = nephrotic. Ini bermaksud penapis yg di panggil nephron yg rosak. Kalau betul ini keadaannya mmg susah nak sembuh. Tetapi kita jangan putus asa sbb nephron juga adalah sel. Maka truskan makan AG CERA bg tujuan utk mengurangkan level keradangan buah pinggang

CKD atau Chronic Kidney Disease 

1. Ada 5 stage
    CKD 1 - CKD 2 ok lagi
    CKD 3 - CKD 5 kidney function dah drop below 40%
    CKD 5 kidney failure
2. Kelebihan kidney ialah ianya boleh regenerate semula tetapi ada limitation 
    - tubule damage blh regenerate
    - nephron damage 'gone case'
3. CKD adalah satu inflammatory disease.
4. CURCUMIN di dalam AG CERA mengandungi anti-inflammatory properties utk menangani CKD 
5. Olive mengandungi Anti-platelet properties utk buat darah tak bergumpal bg mengurangkan bebanan kidney terutama yg mengidap CKD. Hydroxytyrosol pula adalah antioxidant yg kuat melawan radikal-bebas (oxigen scavenger) bg membantutkan cellular oxidation.
6. BERRIES mengandungi VIT D merupakan sumber utama di dalam kidney regeneration selagi nephron tak damage 
7. Antioxidant di dalam AG CERA dpt melindungi cell drp oxidization dan oxidative stress terutama di dalam tempoh dialysis lalu membantu proses kidney cellular regeneration.
8. Antioxidant perlu terutama utk pengidap CKD kerana inflammation tersebut akan mendedahkan pengidap kpd CVD (cardiovascular disease)

SOALAN 5
ADAKAH CANCER PARU STAGE 4 DAN GBS BOLE CONSUME AG CERA?

1. AG CERA KKM kelaskan sebagai bahan tidak di kawal. Itu doktor tak blh menidakkan.
2. Hydroxytyrosol mmg blh lawan cancer
3. Segala terapi cancer banyak mengakibatkan inflammation/keradangan. Maka antioxidants terutama Hydroxytyrosol & curcumin mmg blh melawan keradangan
4. GBS di sbb kan oleh virus yg selalunya dtg akibat tidak menjaga kebersihan. Ia akan menyebabkan sistem immune menyerang saraf lantas mengakibatkan keradangan (inflammation). Mereka yg ada GBS doktor akan bagi Immunoglobulin IV (antibodies).

Penerangannya mmg lebih panjang. Kesimpulannya BOLEH

SOALAN 6
UBAT ADA HEALING CRISIS?

Ubat pun ada healing crisis tau cuma kita tak rasanya KERANA;
Di dalam modern medicine (allopathic therapy) kaedah saintifik di gunakan, iaitu steroids & chemical design drugs. Mereka bertujuan utk menyerang penyakit dan mengawal kawasa/keadaan yg effected. Ini bermaksud tubuh manusia tidak mengambil bahagian di dalam menyembuhkan keadaan. Kerja itu di ambil alih oleh allopathic medicine, oleh sebab itu banyak penyakit timbul kembali selepas treatment oleh kerana badan tidak mempunyai kemahiran/kekuatan utk menguruskan keadaan/inflammation.
Di dalam kaedah alternatif (homeopati therapy) atau penggunaan supplement/nutrition, ia memberikan kepada badan khasiat/kekuatan utk melawan sendiri penyakit/inflammation. Kerja tersebut tidak akan di lakukan oleh supplement/nutrition sbb kelas pemakanan ini bukan bahan aktif/ubat. Sebab itu lah ada healing crisis.
Akhir sekali...
boleh di katakan setiap ubat (bahan terkawal) mempunyai 2 komponen;
1. utk block saraf supaya tidak rasa sakit, gatal, mengeluarkan cortisol yg mengakibatkan inflammation,
2. utk melawan inflammation atau penyakit
mereka tiada komponen menyembuhkan sbb tugas menyembuh ini adalah tanggungjawab badan. Sebab itu kaedah nutrisi/supplementation ini adalah lebih menyeluruh drp kaedah ubat.

SOALAN 7
BOLEH SEMBUHKAH SETELAH DIALISIS
Dialisis bukan satu treatment utk menyembuh tetapi ia lebih bertujuan untuk meringankan beban organ terutama buah pinggang supaya/agar dengan harapan bahwa ia dapat Regenerate semula. Bila beban kerja kurang maka organ tersebut boleh fokus pada regenerate.

Ramai beranggapan bahawa buat dialisis masalah selesai, itu SALAH!!!...Buah pinggang adalah organ yg boleh regenerate semula, tetapi macamana ia nak regenerate kalau beban kerja melebihi kemampuan ia nak regenerate. Sbb itu, doktor syorkan dialisis sekurang-kurangya 1 kali seminggu utk mengurangkan beban buah pinggang bagi tujuan regeneration.


HAKIKATNYA, macam buah pinggang nak regenerate kalau TAK DAPAT KHASIAT dan OXIDATIVE STRESS LEVEL TINGGI


SOALAN 8
NAK TANYA....ADA TAK YG MAKAN AG CERA....LEPAS TU KELUAR JERAWAT BANYAK? DIA TANYA APA NAK BUAT?
Terdapat pelbagai faktor yang boleh membawa kepada perkara ini;

1. Kadang-kadang mungkin terjadi disebabkan jenama penjagaan kulit atau rutinnya yang digunakan oleh pengguna yang mungkin memburukkan lagi
pertumbuhan jerawat

2. Pemakanan yang diambil oleh pengguna seperti jika terdapat makanan berlebihan minyak juga boleh menyebabkan faktor ini berlaku

 3. AG Cera membantu mengekalkan kelembapan kulit kita dan menghilangkan radikal bebas dalam kulit kita.

4. Pengguna juga ada yang mempunyai kombinasi kulit berminyak di dalam dan juga kering diluaran, pengguna boleh berehat sebentar dari mengambil AGCera  kemudian menggunakan 1 sachets selang sehari.

Tujuan untuk berikan keserasian kepada badan dan juga kulit


SOALAN 9
AG Cera boleh merawat TONSIL?

TONSIL adalah bahan membrane pada tekak dan keradangan pada tonsil di panggil TONSILITIS.
Virus atau bakteria yg hinggap atau menyerang tonsil akan mengakibatkan TONSILITIS. Keadaan ini menyebabkan keradangan (inflammation) pada bahan tersebut. Kalau tak ambil serius ia akan menyebabkan sakit kerongkong, batuk, kahak & FLU (upper respiratory infection) itu sebenarnya di panggil oxidative stress.
Bila sel kita terdedah pada environment maka akan terjadi oxidation dan contact dgn external radicals.
Kesan awal selalunya;
Kalau berkahak, maka kahak akan keluar terutama melalui batuk (mulut). Ini bermakna batuk makin kerap.
Hydroxytyrosol & Curcumin mempunyai property anti-inflammation (anti-radang) utk melawan & menolong proses regeneration sel. Sel-sel yg keradangan akan oxidized (lipid peroxidation).

Delima (pomegranate) dan white peach pula mengandungi Vit C (anti-histamine) yg dapat melawan selsema.

SOALAN 10
KENAPA KITA PERLU ANTIOKSIDAN?
Proses oksidasi akan melepaskan radikal bebas yang akan merosakan  sel dalam tubuh. Radikal terhasil dari sumber toksin dari udara, makanan, minuman dan dari perasaan negatif..

Radikal bebas adalah sekelompok zat kimia yang memiliki elektron tidak berpasangan kerana kehilangan  elektron.

Kerosakan oleh radikal bebas dalam waktu lama dapat menyebabkan sel- sel organ tubuh lemah dan menyebabkan kanser..


Untuk mencegah hal ini, antioksidan dapat memulihkan kerosakan yang disebabkan oleh oksidasi sampai batas tertentu dengan menyumbangkan elektronnya kpd radikal bebas..   Saya syorkan AG CERA mengandungi bahan - bahan antioksidan yg tinggi dari sumber semulajadi.. Terbaik.

SOALAN 11
ADAKAH AG CERA SESUAI UNTUK PESAKIT GAUT?
Soalan: Doktor nk tye juga 4 soalan
1)Adakah egcera ini akn sembuhkan gout? 
2)Adakah jika pesakit mgandungi asid urik yg melebihi border (400), adakah possible egcera ni mgurangkan asid urik tersebut. Ada doktor bgtau sy hr tu, x semestinya asid urik tinggi kna gout, dan sebaliknya. Jd sbnrnya asid urik confirm pnybb gout atau x smestinya.  
3) Adakah agcera ni akan mmbri kesan letih jika penggunanya byk sakit?
4) Apakah cara tbaik (yg jimat) bg pmbli yg bajet hye bole beli sekotak egcera sbulan?

Sy thu soalan 3&4 mgkin lbh sesuai pengasas jwp. Tp sy nk tgk juga dari pandangan medical. 

Terima kasih doktor


AG Cera sebagai antioxidant yg kuat boleh  mengurangkan keradangan dalam badan..Gout adalah penyakit dimana Paras  urik acid tinggi disebabkan keradangan .Dengan sbb itu,AG Cera boleh mengurangkan simptom gout.Kalau makan silap pun tpi pantang gula,in shaa Allah Tak jadi gout.Gout ni selain dari pantanng makanan berdarah,kacang dsb..yg paling penting kena pantang gula..gula pasir,Susu pekat Manis,gula tersembunyi dlm sos,kicap dsb


Ramai berpendapat AG CERA merawat tetapi pd saya AG CERA menyembuh.
Gout terjadi apabila badan mengandungi lebihan urea acid di mana badan (buah pinggang) tidak mampu utk mencuci dan mengeluarkan melalui air kencing (urine).

Uric acid ada by-product atau bahan buangan atau waste yang terjadi secara langsung apabila badan memproses purine. 
Sumber purine adalah seperti kacang, ikan bilis, hati, cendawan, ikan makerel.
Maka kita dapat control purine, kita control Uric acid & kebarangkalian Gout utk kembali adalah rendah.

Tujuan AG CERA (antioxidants) adalah;
1. Mengurangkan radikal bebas akibat dari oxidative stress yg akan mengakibatkan kan organ-organ seperti buah pinggang & hati gagal berfungsi dgn baik
2. Membekalkan oxigen kpd sel-sel organ utk "MENYEMBUH" atau "REPAIR" atau "REGENERATE"
3. Membantu proses "DETOXIFICATION" badan terutama Uric acid yg berlebihan
4. Melindungi sendi yg telah terluka atau mengalami "INFLAMMATION" akibat GOUT.

SOALAN 12
Salam..nk tye doc kwn sy ada mslh jantung berlubang....sy syorkn dia mkn agcera...tp dia tkot sb dokter jntung da warning jgn mkn apa2 selain yg dr hospital bg...ASD...
taun dpan katenye dok nk buat operation yg msuk camera di pangkal paha.

Mcm mne agcera ni dpt bntu sakit jntung berlubang ni ye???

Jantung berlubang ni di panggil septal defect. Ada 2 jenis Ventricular Septal Defect (VSD) atau Atrial Septal Defect (ASD).

VSD boleh perlahan-lahan lubang itu tutup tetapi ASD perlu buat OP.

Buat masa skrg ambil AG Cera blh menolong mengawal keradangan dan menjaga sel drp oxidise. kalau tgh ambil ubat maka AG Cera blh bantu sekali untuk mengawal sebagai antibiotik

Selalunya operation tu sebenarnya cuma utk tutup lubang (patch work) ibarat lubang bocor kita tampal. ASD mmg wajib OP kerana lokasi selalunya berdekatan dgn aorta valve yg blh mengugat blood flow & pressure.

SOALAN 13
Salam doktor badrul
Pesakit mengidap penyakit tangan menggigil yg datang sekali sekala.. dah rujuk doktor tapi doktor kata bukan saraf
Sesuai ke guna agcera


Jaw doctor badrul : 
Kes ini banyak sebab;
1. saraf block (nerve impingement)
2. tulang belakang lari kedudukan (misalignment)
3. motor coordination di otak, selalunya akibat blood clot atau tumor
4. tendnitis kecederaan/oxidative stress pada tendon 
5. ada blood clot pada arteri di tangan kiri (deep vein trombosis - DVT)

AG Cera blh membantu spt;
1. Mengelak blood aggregation atau darah beku (anti-platelet)
2. Melawan oxidative stress yg menyebabkan tendinitis & trombosis 
3. Merawat keradangan pada tulang belakang akibat kemalangan 
4. Mengelakkan kebarangkalian tumor 

Untuk menolong org macam ni, adalah lebih elok sekiranya kita tahu maklumat medical condition/history dia. Kenali customer anda. 

SOALAN 14
Doc bad, boleh respon agcera Kpd demam bby umor 2thn. Saya nak xplain tapi kurang ilmu. Tqsm 

Jaw doc:
Boleh cadangkan ambil tetapi dose kena be careful;
1. 1 sachet (3000mg) kena break down ke dalam 3-4 servings 
2. Kalau breastfeed kena campur ke dalam susu (prefered)
3. Kalau dah putus breastfeed campur ke dalam air biasa atau terus ke dalam mulut 
4. 1 tahun ke bawah musti melalui susu bukan air kosong 
5. Monitor temp badan baby kerap

SOALAN 15
Doc, abah ada byk mkn ubat drah tinggi kencing manis n jantung.. ada kontraindikasi dgn AGCera ni?

Jaw doc

Maksudnya ada 3 jenis ubat ke?
1. hypertension/tekanan darah tinggi 
2. kencing manis 
3. sakit jantung
Persoalan sy;
Dia dah pernah kena serangan jantung ke?
Dia kena ubat kawal gula & insulin ke?
Dia kena ambil ubat cair darah?

Customer : xpernah kena serangan jantung tp pernah buat prosedur stent kt jantung.. skrg makan ubat cair darah cardiprin dan clopidogrel
-ada makan ubat kencing manis gliclazide

Jaw doc

Selalunya mereka yg dah buat stent bermaksud arteri mengalami keadaan arteriosclerosis atau atherosclerosis.
Arteriosclerosis - arteri telah keras 
Atherosclerosis - arteri telah sempit 
Ubat;
Elak platelet bergumpal = anti-platelet 
Elak darah bergumpal = anti-coagulant 
Cardiprin & Clopidogrel kedua-duanya adalah anti-platelet bermaksud ia mengelak platelet daripada bergumpal yg kemudian akan menyebabkan darah bergumpal & melekat pada platelet melalui fibrin. Ia adalah utk maintain stent drp ada platelet yg melekat pada benda tersebut.
Gliclazide - sejenis drug yg digunakan utk diabetic mellitus type 2. Tujuan adalah utk meningkatkan sensitiviti pankreas utk meningkatkan pengeluaran insulin. Ia di prescribe oleh doktor apabila diet dan exercise dah tak boleh tolong utk mengawal gula.
Cadangan (Jawapan):
Ambil kerana;
Di dalam AG CERA;
1. Olive - mengandungi anti-platelet properties 
2. Hydroxytyrosol - blh membantu kejadian endothelial disfunction/oxidation yg menyebabkan arteriosclerosis. Ia juga mengelak LDL oxidation dan lipid peroxidation yg meningkatkan kebarangkalian utk plaque formation
3. Gymnema - menyingkir gula dari dalam badan dan merangsangkan pankreas utk pengeluaran insulin. 
4. Curcumin - mengawal kadar inflammation di dalam badan terutama arteri wall yg telah di stent. Kurang inflammation maka kurang platelet aggregation maka kurang kebarangkalian blood clot.
Pomegranate - potassium di dalamnya juga dapat bertindak sebagai anti-coagulant.
Semua kandungan AG CERA datang dari punca organic (buahan dan bukan herba) maka kebarangkalian utk drugs melawan drugs effect tiada.
Tetapi sila kawal dose, 1st week ambil 1 sachet/hari shj dan monitor condition terutama healing crisis. Ini kerana apabila mengambil antioxidants mesti akan terjadi proses detox atau withdrawal toxin spt drugs & steroids.

SOALAN 16
Customer : bagaimana agcera bantu pesakit gout

Jaw doc

From medical point of view, 
Function AG CERA for Gout/Uric Acid
1. Punca gout ialah accumulation of access uric acid di sekitar badan terutama sendi. Uric acid adalah by-product PURINE. Gout/uric acod akan cause inflammation pada Buah pinggang & sendi 
2. Anti-inflammation property akan menyembuhkan kawasan/organ yg inflammed terutama sendi & buah pinggang
3. Anti-platelet property akan mengelakkan darah dr menjadi pekat & bergumpal (clot)
4. Anti-oxidant property akan menolong process cellular regeneration dgn melawan free-radicals yg membantutkan process cellular regeneration

SOALAN 17
Customer : adakah agcera boleh sembuhkan gout?

Jaw doc

Ramai berpendapat AG CERA merawat tetapi pd saya AG CERA menyembuh.
Gout terjadi apabila badan mengandungi lebihan urea acid di mana badan (buah pinggang) tidak mampu utk mencuci dan mengeluarkan melalui air kencing (urine).
Uric acid ada by-product atau bahan buangan atau waste yang terjadi secara langsung apabila badan memproses purine.
Sumber purine adalah seperti kacang, ikan bilis, hati, cendawan, ikan makerel.
Maka kita dapat control purine, kita control Uric acid & kebarangkalian Gout utk kembali adalah rendah.
Tujuan AG CERA (antioxidants) adalah;
1. mengurangkan radikal bebas akibat dari oxidative stress yg akan mengakibatkan kan organ-organ seperti buah pinggang & hati gagal berfungsi dgn baik
2. membekalkan oxigen kpd sel-sel organ utk "MENYEMBUH" atau "REPAIR" atau "REGENERATE"
3. Membantu proses "DETOXIFICATION" badan terutama Uric acid yg berlebihan
4. Melindungi sendi yg telah terluka atau mengalami "INFLAMMATION" akibat GOUT.

SOALAN 18
Customer : gula yg ada dlm agcera tak memudaratkan pesakit kencing manis ke?

Jaw doc

Yang manis mmg selalu di kaitkan dgn gula atau sugar. Terdapat 3 kategori gula;
1. Fruit sugar/gula organik/buah
- glucose
- fructose
- galactic
- lactose
2. Gula pengganti
- stevia
3. Process sugar/gula hydrolysis
- dextrose
- maltodextrose
- dextrin
4. Gula tak langsung
- Makan asal bukan gula tetapi setelah menjalani process metabolism di Liver mereka menjadi gula.

Gula yg sesuai utk pengidap diabetes adalah gula buah spt yg terdapat di dalam AG CERA;
- Pomegranate (Delima)
- White peach (Peach Putih)
- Berries

Gula yg paling bahaya utk pengidap diabetic ialah gula hydrolysis spt;
- maltodextrose
- dextrin
yg banyak terdapat di dalam supplement fibre detox dan pelangsingan

SOALAN 20
Customer :@⁨Dr. Badrul Agcera⁩
kanapa ramai persakit diabetes cepat turun berat badan ??, dan apakah risiko nya jika berat badan tidak dapat dikawal ??.


Jaw doc

Diabetic.....
1. Kenapa pengidap diabetic mengalami penurunan berat badan?
Ini adalah pengidap diabetic Type 1
Pesakit diabetic adalah mereka yang mengidap masalah kekurangan insulin di dalam badan. Bagi pengidap diabetic type 1, kekurangan insulin menyebabkan glucose (gula) tidak dapat di agihkan ke dalam sel. Glukosa (gula) tersebut berlebihan di dalam darah. Ini menyebabkan sel-sel kekurangan tenaga kerana glukosa merupakan tenaga kepada sel. Akibatnya sel-sel di paksa utk menggunakan lemak (breakdown) dan juga sel-sel (catabolic) lain utk dijadikan sebagai sumber tenaga.
Risiko berat tidak di kawal?
1. Hypertension
- kidney problem
- blood clot
- stroke
- heart attack
- endothelial dysfunction
2. Osteoporosis
3. Osteoarthritis
4. High blood sugar level
5. Low immune system
6. Reflux
7. Sleep apnea

SOALAN 21
Minta maaf
doktor bad....ibu hamil 3 bulan alahan teruk bolih ambik tak agcera
Tkasih doc..


Jaw doc
boleh ambil dlm dos kecil.. sbb agcera ada healing proses so takut beliau xdpt tahan proses healing Pula.
setengah sachet sehari..

sebenarnya benda ni bergantung kpd setiap individu... sememangnya bgs bila ibu Hamil ambil supplement yg tgi antioksida.. sbb akan buat ibu sihat bertenaga sehingga lahirkan bby.dan bby xkan kuning Dan ssh nak sakit.

bgs sgt jika beliau ambil agcera... at least agcera bg energy booster , Dan support bby dlm kandungan.. masalah angin.. inshaAllah agcera mmg terbaek. HB pun ok

minta beliau ambil setengah pagi dl... pastu sis Kena monitor beliau... jika beliau rasa ok.. baru ambil setengah mlm pula

SOALAN 22
Assalamualaikum, ni nak tanya kalau ada Dr. yang boleh tolong jawabkan.... Saya ada customer pengidap Cancer paru2 tahap 4, dia nak guna AG Cera, tapi masa sekarang dia berada dlm wad hospital dan hanya minum susu menggunakan hos dari hidung... So, nak tanya, boleh kah dia teruskan makan AG ni, & mcm mana cara dia nak makan sedangkan dia menggunakan hos untuk minum sahaja?

Jaw doc

letak dlm mulut kerana, selagi jantung dan viceral organ masih berfungsi ini bermaksud sistem endocrine (kelenjar air liur) dia masih berfungsi utk mencairkan ag cera.

cuma jgn bagi selonggok tau, letak sedikit-sedikit sehingga lengkap 1 sachet. Jangan bg dos 2 sachet. Memadai dgn 1 sachet sehingga pesakit tunjuk reaction. Selalu healing crisis paru-paru ini akan mengakibatkan byk mucus/lendir discaj, lantas akan mengakibatkan kesukaran utk bernafas dan akan membuat pesakit stress/tidak selesa plk. Jadi kita kena smart. Air pulak masuk camner? melalui hidung jgk?kalau pesakit kesukaran maka campur dgn air dan salurkan ke dalam kerongkong menggunakan picagari. jgn risau sbb ag cera senang larut

SOALAN 23
Customer : Doktor badrul. Nk tye. Adakah cancer paru stage 4 dan GBS bole consume egcera? Pesakit tye n mtk pndgn doktor

Jaw doc

1. AG CERA KKM kelaskan sebagai bahan tidak di kawal. Itu doktor tak blh menidakkan.
2. Hydroxytyrosol mmg blh lawan cancer
3. Segala terapi cancer banyak mengakibatkan inflammation/keradangan. Maka antioxidants terutama Hydroxytyrosol & curcumin mmg blh melawan keradangan
4. GBS di sbb kan oleh virus yg selalunya dtg akibat tidak menjaga kebersihan. Ia akan menyebabkan sistem immune menyerang saraf lantas mengakibatkan keradangan (inflammation). Mereka yg ada GBS doktor akan bagi Immunoglobulin IV (antibodies).
Penerangannya mmg lebih panjang. Kesimpulannya BOLEH.


SOALAN 24
klau dah buat dialisis...blh smbuh x?

Jaw doc

Dialisis bukan satu treatment utk menyembuh tetapi ia lebih bertujuan untuk meringankan beban organ terutama buah pinggang supaya/agar dengan harapan bahwa ia dapat Regenerate semula. Bila beban kerja kurang maka organ tersebut boleh fokus pada regenerate.

Ramai beranggapan bahawa buat dialisis masalah selesai, itu SALAH!!!...Buah pinggang adalah organ yg boleh regenerate semula, tetapi macamana ia nak regenerate kalau beban kerja melebihi kemampuan ia nak regenerate. Sbb itu, doktor syorkan dialisis sekurang-kurangya 1 kali seminggu utk mengurangkan beban buah pinggang bagi tujuan regeneration.
HAKIKATNYA, macam buah pinggang nak regenerate kalau TAK DAPAT KHASIAT dan OXIDATIVE STRESS LEVEL TINGGI

SOALAN 25
Anak saya mengidap penyakit naprotic sydrom iaitu penapis buah pinggang bocor
Sama ke dng buah pinggang berlubang.
jadi boleh makan agcera x?

Jaw doc

buah pinggang ada 2 penapis
1. tubule
2. nephron
yg mana rosak?
kalau tubule, tak perlu risau sbb ia mempunyai kapasiti utk regenerate,
TETAPI kalu nephron, itu kena tawakal, sbb nephron tak blh regenerate.

penyakit puah pinggang adalah tak lain dan tak bukan PENYAKIT INFLAMMATION....
ingat ye, buah pinggang tidak akan rosak kalau tak meradang.

Sebagai pemilik tubuh kita shj yang boleh mengawal level keradangan/inflammation badan. tak pandai jaga meradang la badan.

nephrotic syndrome sebenarnya perkataan nephron + chronic = nephrotic. Ini bermaksud penapis yg di panggil nephron yg rosak. Kalau betul ini keadaannya mmg susah nak sembuh. Tetapi kita jangan putus asa sbb nephron juga adalah sel. Maka truskan makan AG CERA bg tujuan utk mengurangkan level keradangan buah pinggang

SOALAN 26

Soalan : Salam..nk tye doc kwn sy ada mslh jantung berlubang....sy syorkn dia mkn agcera...tp dia tkot sb dokter jntung da warning jgn mkn apa2 selain yg dr hospital bg...

Mcm mne agcera ni dpt bntu sakit jntung berlubang ni ye???


Jaw doc

sbenarnya doktor mmg x bg pesakit ambik any supplement & ubat lain selain ubat hospital.. sbb kitaorg semua terikat dgn "aku janji" dgn gomen..doktor hyn boleh bg pesakit ubat hospital shj.. wpun ada lagi supplement yg boleh membantu pesakit yg lain.

utk penyakit jantung.... mmg agcera bgs sbb Kita ada *Hydroxytyrasol*..

Jantung berlubang ni di panggil septal defect. Ada 2 jenis Ventricular Septal Defect (VSD) atau Atrial Septal Defect (ASD).
VSD boleh perlahan-lahan lubang itu tutup tetapi ASD perlu buat OP.

buat masa skrg ambil AG Cera blh menolong mengawal keradangan dan menjaga sel drp oxidise. kalau tgh ambil ubat maka AG Cera blh bantu sekali untuk mengawal sebagai antibiotik

SOALAN 27
Soalan : Rasenye ASD...
taun dpan katenye dok nk buat operation yg msuk camera di pangkal paha...


Jaw doc

selalunya operation tu sebenarnya cuma utk tutup lubang (patch work) ibarat lubang bocor kita tampal. ASD mmg wajib OP kerana lokasi selalunya berdekatan dgn aorta valve yg blh mengugat blood flow & pressure

SOALAN 28
BAGAIMANA AGCERA BANTU PESAKIT BUAH PINGGANG KRONIK?

Jaw doc

CKD atau Chronic Kidney Disease
1. Ada 5 stage
CKD 1 - CKD 2 ok lagi
CKD 3 - CKD 5 kidney function dah drop below 40%
CKD 5 kidney failure
2. Kelebihan kidney ialah ianya boleh regenerate semula tetapi ada limitation
- tubule damage blh regenerate
- nephron damage 'gone case'
3. CKD adalah satu inflammatory disease.
4. CURCUMIN di dalam AG CERA mengandungi anti-inflammatory properties utk menangani CKD
5. Olive mengandungi Anti-platelet properties utk buat darah tak bergumpal bg mengurangkan bebanan kidney terutama yg mengidap CKD. Hydroxytyrosol pula adalah antioxidant yg kuat melawan radikal-bebas (oxigen scavenger) bg membantutkan cellular oxidation.
6. BERRIES mengandungi VIT D merupakan sumber utama di dalam kidney regeneration selagi nephron tak damage
7. Antioxidant di dalam AG CERA dpt melindungi cell drp oxidization dan oxidative stress terutama di dalam tempoh dialysis lalu membantu proses kidney cellular regeneration.
8. Antioxidant perlu terutama utk pengidap CKD kerana inflammation tersebut akan mendedahkan pengidap kpd CVD (cardiovascular disease)

SOALAN 29
KEBAIKAN AGCERA PD PESAKIT HYPERTENSION?

Jaw doc

Contribution AG CERA kpd HYPERTENSION
1. Hypertension = High Blood Pressure (Tekanan Darah Tinggi)
2. Punca-punca yg dikenalpasti
- merokok
- obesiti
- low potassium, calcium & magnesium
- masalah buah pinggang
- masalah thyroid
- sleep apnea (kurang tidur)
- caffeine
Jika di lihat kpd punca di atas semuanya menjurus ke arah oxidative stress. Kesemua keadaan di atas memberi tekanan/stress kpd badan.
3. Hypertension juga boleh menyebabkan kerosakan kidney yg kronik disbbkan oleh sel arteri kpd kidney oxidized atau mengecut.

AG CERA;
1. Hydroxytyrosol (antioxidants) terkuat di dunia buat masa ini mempunyai 3 kali kekuatan CoQ10. Kadar ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) yg tertinggi di dunia. Ia berupaya utk mengawal lipid peroxidation atau kerosakan tisu (proses oxidation yg melemahkan cellular kapilari darah) lantas mengekalkan tahap kelikatan/kecairan darah supaya tidak likat dan mengurangkan inflammation dinding arteri.
2. Hydroxytyrosol juga dpt menjaga endothelial function (lapisan cellular yg mengawal degupan jantung dan enzim kelikatan darah). Ia juga meningkatkan sistem imunisasi dan platelet.
3. Delima (pomegranate) membekal antioxidants dan potassium tg menjadi sumber tenaga kpd sel-sel darah. Sel darah yg sihat dapat mengekalkan platelet yg sihat lalu mengelak dr likat dan bergumpal
4. Berries juga membekal Vit D utk kesihatan buah pinggang.
5. Hydroxytyrosol juga dapat mengekalkan lipid NO synthesis iaitu sejenis bahan aktiv semula jadi yg dihasilkan oleh badan bertujuan untuk mengekalkan keluasan arteri (supaya arteri tidak mengecut akibat oxidative stress)
6. Curcumin berfungsi sbg anti-inflammatory agen utk menolong regeneration cellular buah pinggang akibat inflammation arteri dan sel-sel darah yg likat, oxidation sel tubule dan nephron. Ia menjadi agen anti-inflammatory akibat lipid peroxidation oleh free-radical.
7. Gymnema pula membantu mengawal gula dalam darah dan merangsangkan produksi insulin. Ini membantu mengurangkan kadar Hypertension di kalangan mereka yg mengalami masalah obesity dan diabetic. Ia juga membantu merendahkan kelikatan darah akibat gula yg berlebihan.

Stage Hypertension;
STG1 120/80 - 139/89
STG2 140/90 - 159/99
STG3 160/100 - 179/109
STG4 180/110 - ke atas



Makan AG CERA sbb OLIVE (hydroxytyrosol) secara medical reseatch di dapati boleh melembutkan kembali arteri yg dah mengeras. Arteri/salur darah yg mengeras ada antara punca utama hypertension.
Hydroxytyrosol secara medical research di dapati boleh mengelak LDL oxidise. Punca utama arteriosclerosis (arteri blockage).
Hydroxytyrosol juga mempunyai anti-platelet properties. Ia mengelak darah bergumpal (blood aggregation).
Hydroxytyrosol juga secara medical research di dapati boleh merendahkan lipid peroxidation akibat oxidative stress/free radikal. Lipid adalah sel binders, jadi apabila lipid oxidise maka macam2 masalah akan timbul spt ctb;
- quality platelet rendah
- lapisan arteri mengeras
- endothelial gagal regenerate
- organ tak blh regenerate sempurna
- arteri incoming kpd kidney mengecut
semua di atas dan banyak lagi akan meningkat kebarangkalaian hypertension iaitu punca #1 stroke & serangan jantung.
Selain itu,
- minum air kerap
- kawal kualiti makanan
- kurangkan stress
- kenali jenis gula yg badan PERLU
- kenali jenis exercise yg tidak meningkat stress
- increase oxigen intake melalui air & makanan
- amalan kan AG CERA
Ingat, bila dah kena penyakit CHRONIC mmg xde SHORTCUT untuk baik.
CEGAH LAH SEBELUM BERLAKU


SOALAN 30
KEBAIKAN AGCERA PD PESAKIT DIABETIC?

Contirbution AG CERA kepada Pesakit Diabetes;

1. AG CERA menggunakan kaedah sublingual
administration. Iaitu di ambil dgn cara meletakkan di bawah lidah dan biarkan ia cair & meresap ke dalam saluran darah.

2. Sistem ini mempercepatkan proses penyerapan dan pengagihan supplement kepada keseluruhan bahagian badan & organ

3. Hydroxytyrosol iaitu kandungan utama di dalam extra virgin olive tu berperanan sebagai anti-platelet atau anti-aggregation. Mengelak darah dari bergumpal terlampau banyak.

4. Antioxidant di dalam AG CERA mengimbangi radikal bebas supaya sel yang terkesan akibat gula yang tinggi di dalam darah tidak reput atau oxidized. Ini terbaik bagi mengelakkan sel tersebut kecut dan akhirnya mati.

5. Gynema Sylvester ialah sejenis daun yang mempunyai 2 fungsi iaitu;

a) mengurangkan kandungan gula

b) merangsangkan pengeluaran insulin. Ia juga menolong untuk mengurangkan ketagihan gula. Hasilnya akan membantu mengurangkan berat badan.

SOALAN 31
KEBAIKAN AGCERA PADA PESAKIT KANSER

Jaw doc

Secara general (tak mengambilkira stage berapa) cancer ada 2 jenis:

1. benign (tumor/tidak merebak)

2. melignant (barah merebak)
yg paling doc gerun ialah melignant.

sel cancer adalah sel yg mendapat tenaga dari free radicals & sel sihat utk survive. sel cancer mutate seperti free radicals iaitu mereka menggunakan oksigen dr sel sihat utk mendapatkan tenaga dan akhirnya sel sihat bertukar menjadi radikal bebas atau cancerous sel.

Antioxidants seperti hydroxytyrosol yg terkandung di dalam buah 'extra virgin olive' (dalam AG CERA) bertindak seperti chemo-therapy, prinsipnya sama cuma kaedah nya berlainan.

Sel cancer cuma boleh merebak apabila ia ada makanan (pemberi tenaga). Mana-mana sel perlukan tenaga/makanan utk hidup. Makanan sel cancer adalah radikal bebas (sel yg telah oxidised).

kaedah chemotherapy ia dengan melepas bahan kimia ke dalam badan bagi membunuh semua free radikal/oxidised sel & terkena juga sel-sel yang sihat. sbb tu side effects chemotherapy amat mengerunkan. ibarat melepaskan bomb nuklear di dalam badan. Apabila semua ini berlaku maka sel cancer tiada makan utk mendapatkan tenaga lalu mereka kebuluran dan akhirnya tiada tenaga utk merebak.

kaedah antioxidants (hydroxytyrosol) pula ialah dengan membekalkan oxigen kepada free radikal supaya;

- tidak mengambil (scavenging) oxigen dari sel sihat

- menjadi sel yg sempurna/sihat kembali tanpa korbankan sel-sel sihat yg sedia ada
kaedah antioxidants ini walaupun tidak secepat chemotherapy tetapi side effects nya tidak mengerunkan.

Apabila semua ini berlaku maka sel cancer tiada makan utk mendapatkan tenaga lalu mereka kebuluran dan akhirnya tiada tenaga utk merebak.

Jadi kalau di lihat kaedah berlainan tetapi prinsipnya sama.

Yang membezakannya adalah dose yg di perlukan, di mana ia bergantung pada stage/tahap berapa cancer itu berada sekarang

SOALAN 32
Salam @⁨Dr. Badrul Agcera⁩ atau sahabat2 yg arif..
Nak tnya masalah Kanak2 umo 1 thn 9 bulan. Alami tonsil sejak umo 8 bln. Kerap demam. setiap bulan mesti kena demam. Mak dia bgtau dimaklumkan oleh doktor hnya boleh operate bila umo anaknya 2 tahun nnti. Budak ni tak brapa mau makan atau minum susu... sakit tekak bila menelan agaknya. tgk pun kesian.. mcm underweight...
Nak cadang kan bdk ni amik agcera stgh sachet ok tak ya. Mohon pencerahan dr yg arif. Tq in advance.

Jaw doc⤵️

Kalau demam setiap bulan akibat tonsil mmg teruk. Doktor yg advise to mmg pediatrician ke? Kalau takat GP tak payah pakai. Go get 2nd opinion terutama drp pediatrician atau ENT.
Tonsil mmg adalah sebahagian drp tubuh manusia. Kadang-kadang ia terdedah kepada virus atau bacteria yg dtg drp hidung dan mulut.
Tonsil menjadi meradang atau inflammation bila terdedah pada bakteria atau virus. Ini punca demam.
Persekitaran dan cara hidup yg sihat dan BERSIH blh menjaga daripada tonsil inflammation.
AG CERA mmg sesuai. 
1. Mengandungi anti-inflammation properties terutama drp hydroxytyrosol (zaitun), curcumin (kunyit) dan pomegranate (delima)
2. Mengandungi Vitamin C drp delima & peach sbg ant-histamine
3. Zaitun juga adalah natural antibiotic

SOALAN 33
Soalan :
salam.. nak tnya sya mkn ag sera ni kepala skit nnpa ea .. rasa mcm nak tumbang
cust tanya.. masalah asal cust  darah rendah

solusi consultant: saya sarankan
kurangkan dos
1 sachet 2kali sehari.. pagi dan sebelum tidur betul ke doc bad?
customer beritahu sejak guna agcera jd sakit. healing crisis ke?
Jaw doc ⤵️

Ada beza sakit kepala setempat (berdenyut/migrain) & sakit kepala berpusing (light headed).

Tekanan darah rendah selalunya akan buat kepala sakit berpusing & blackout.

Orang Melayu kita membahasakan semua jenis komplikasi tu sebagai sakit kepala. Padahal sakit kepala ada banyak jenis yg di kelaskan kepada banyak kategori.

Kepala rasa sakit ada beberapa punca spt
1. Kekurangan air 
2. Bakteria infection 
3. Tekanan darah tinggi 
4. Head injury 
5. Diarrhea

Tentang sakit kepala confirm sakit sbb healing process memerlukan bekalan air yg banyak utk stage withdrawal/detox. boleh kata 90% manusia mmg malas nak minum air. tak kira mereka sihat ataupun Sakit

SOALAN 34
Assalamualaikum.Saya nak mtk pandangan doc bad atau yang lebih pakar.
Ada cust sy breast cancer tahap 3 maybe sbb tak perlu operate buang breast lagi setakat ni. Dia akan kimo rabu depan. 3 mggu lepas dia operation buang ketulan.
Soalan sy, nk suruh dia stat mkn agcera terus atau tggu lepas kimo mggu depan?

Sy risau sikit nak suggest penyakit berisiko camni.

Jaw doc :

Boleh makan. AG CERA boleh bantu mempercepatkan proses sembuh operation.
Kenapa nak bergantung 100% pada chemo kalau anda ada option utk combine dgn hydroxytyrosol. Olive mengandungi banyak antioxidants yg  terbukti secara medical research utk membantutkan pertumbuhan cancer. Banyak lagi khasiat antioxidants AG CERA yg membantu pesakit cancer

SOALAN 35
BAGAIMANA AGCERA MEMBANTU PESAKIT LEUKIMIA

Jaw doc :

Contribution AG CERA kepada penyakit Leukemia

Leukemia adalah sejenis cancer. Ia terjadi apabila stem sel yg bertanggungjawab utk menghasilkan sel-sel darah iaitu HEMATOPOLETIC hilang keupayaan utk mengenalpasti tahap kematangan sel-sel darah lantas  menyebabkan mutasi sel-sel darah putih yang berlebihan atau di luar kawalan yang di panggil BLAST SEL.

Badan manusia melalui tulang sum-sum (bone marrow) menghasilkan 3 jenis sel darah;

1. Sel darah merah (Erythrocyte)

2. Sel darah putih (Leukocyte)

3. Platelet (Thrombocyte)
.
.
Punca leukemia masih belum betul - betul dikenalpasti tetapi antara suspek utamanya adalah;

1. Merokok

2. Oxidative stress spt;
    - pendedahan kpd radiasi
    - pendedahan kpd bahan kimia & dadah
    - pendedahan kpd Chemotherapy

3. Masalah genetik
.
.
Ada 2 golongan leukemia
1. Acute
    - Acute lymphocytic leukemia (ALL)
    - Acute myelogenous leukemia (AML)

2. Chronic
    - Chronic lymphocytic leukemia (CLL)
    - Chronic myelogenous leukemia (CML)

Cara doctor diagnose leukemia
1. Ujian darah (CBC)
2. Biopsi tulang sum-sum
3. Biopsi saraf tunjang (spinal tap)
4. Bacaan imaging (MRI, CT & PET)

Keadah Rawatan
1. Chemotherapy
2. Radiasi
3. Biologi (Immunotherapy)
4. Stem sel
5. Penggantian tulang sum-sum

Leukemia akan memyebabkan keadaan di mana volume sel darah putih melebihi volume sel darah merah dan platelet.

Keadaan leukemia, sel darah putih tidak boleh berfungsi sepertimana sel darah putih yang normal.

Sel yg mutasi  tersebut akan berlegar ke seluruh badan atau akan settle pada tisu dan organ terutama kelenjar (lymph node) dan limpa (spleen).

Oxidative stress akan menyebabkan ketidakseimbangan di antara regeneration sel dan melawan free radikal.

Situasi ini akan menyebabkan kerosakan/inflammation kpd protein, lipid dan DNA.

Lalu menyebabkan kecacatan fungsi sel. Ia juga menyebabkan keradangan kpd tulang sum-sum (bone marrow) dan sel lipid (membrane pembina sel).

AG CERA berfungsi;

Hydroxytyrosol
- Antioxidant yg terkuat di dalam dunia. Ia juga 3 kali lebih kuat drp CoQ10 (Coenzyme Q10) iaitu salah satu natural antioxidant yg di hasilkan di dalam tubuh manusia. Ia melawan oxidation sel dan menyembuhkan keradangan lipid dan DNA. Apabila oxidative stress terkawal maka level free-radikal menurun lalu mengurangkan keradangan sel tulang sum-sum dan sel darah putih. Ia juga dapat menolong proses regeneration sel apabila oxidative stress & free-radikal terkawal. Perlu di ingatkan bahawa ketika proses chemotherapy dan radiotherapy level oxidative stress (stress markers) akan meningkat.

Hydroxytyrosol boleh mengurangkan level berikut;
- lipid peroxidation (kecacatan lipid)
- protein oxidation (kemusnahan protein)
- kerosakan/kecacatan DNA
- stress kpd mitochondria (power house of sel)

2. Curcumin
Ia membantu menangani keradangan (inflammation) pada sel. Ia juga menolong proses discaj terutama Hati supaya ia tidak bengkak dan berfungsi dgn elok sewaktu proses perubatan mengawal leukemia terutama ketika proses chemotherapy dan radiotherapy.

3. Sakura & Ceramosides
Ia membantu mengekalkan kesihatan kulit akibat kesan radiotherapy dan chemotherapy. Penginap leukemia kerap akan mengalami skin breakdown akibat perubatan chemo dan radioaktif.

4. Delima

Ia mengandungi medical properties yg boleh melawan cancer. Ia juga membekalkan potassium sbg sumber tenaga kpd pesakit leukemia. Ia juga terbukti mempunyai bioactive agent utk membantutkan kejadian dan pembesaran tumor dengan cara membunuh sel cancer.

SOALAN 36
salam doc badrul
prospek umur 10 tahun.. semasa umur 1 tahun disahkan masalah jantung kawasaki.. ada saluran bengkak, lepas tu ada asma dan resdung

ubat yg diguna
aspirin dan ubat asma

Boleh ke guna agcera utk kawasaki tu



Jaw doc
Boleh.
Penyakit kawasaki menyebabkan keradangan (inflammation) saluran darah (blood vessels).
Kawasaki disease bukan sejenis virus atau bakteria.
Tetapi apabila pengidap kawasaki terkena virus atau bakteria maka saluran darah mereka akan menjadi bengkak dan ada kalanya pecah (aneurysm) dan menyebabkan pendarahan dalaman.
Blood vessels (saluran darah) ada 3 jenis;
1. Arteri (Artery)
2. Kapilari (Capillary)
3. Vena (Veins)
Apabila saluran darah inflamed ia akan menyebabkan tekanan darah tidak menentu atau selalunya meningkatkan tekanan darah. Keadaan ini memang tidak sesuai utk jantung dan boleh mengakibatkan masalah serangan jantung atau lemah jantung.
Sehingga kini hanya kanak-kanak sahaja yg cenderung mengidap kawasaki disease.
AG Cera membantu;
1. Melawan inflammation (keradangan) saluran darah
2. Mengalakan endothelial (sel dinding blood vessels) function
3. Mencari dan menyerap radikal bebas supaya kesan kawasaki disease tidak menular atau menjadi lebih teruk
4. Mengalakan kesihatan jantung
5. Mengelakan blood clot
Bagaimana dengan progress kawasaki disease pesakit ini sekarang?

SOALAN 37
Ayah prospek beritahu semalam ada temujanji dengan doctor kat husm.. saluran tu bengkak.. dan doctor beri ubat aspirin

Jaw doc dr respon cust

Aspirin cuma ubat pain killer atau anti-inflammation. Bukan utk menyembuhkan atau mengelak drp keradangan berlaku.

SOALAN 38
IBU HAMIL ALAHAN TERUK BOLEH AMIK AG?

Minta maaf
Doktor Bad....ibu hamil 3 bulan alahan teruk bolih ambik tak agcera:grinning:
Tkasih doc..



Jaw doc
boleh ambil dlm dos kecil.. sbb agcera ada healing proses so takut beliau xdpt tahan proses healing Pula.
setengah sachet sehari..

sebenarnya benda ni bergantung kpd setiap individu... sememangnya bgs bila ibu Hamil ambil supplement yg tgi antioksida.. sbb akan buat ibu sihat bertenaga sehingga lahirkan bby.dan bby xkan kuning Dan ssh nak sakit.

bgs sgt jika beliau ambil agcera... at least agcera bg energy booster , Dan support bby dlm kandungan.. masalah angin.. inshaAllah agcera mmg terbaek. HB pun ok

minta beliau ambil setengah pagi dl... pastu sis Kena monitor beliau... jika beliau rasa ok.. baru ambil setengah mlm pula

SOALAN 39
Salam Doc Badrul
Prospek umur 10 tahun.. semasa umur 1 tahun disahkan masalah jantung kawasaki.. ada saluran bengkak, lepas tu ada asma dan resdung

ubat yg diguna
aspirin dan ubat asma

Boleh ke guna agcera utk kawasaki tu?

Jaw doc

Boleh..
Penyakit kawasaki menyebabkan keradangan (inflammation) saluran darah (blood vessels).
Kawasaki disease bukan sejenis virus atau bakteria.
Tetapi apabila pengidap kawasaki terkena virus atau bakteria maka saluran darah mereka akan menjadi bengkak dan ada kalanya pecah (aneurysm) dan menyebabkan pendarahan dalaman.
Blood vessels (saluran darah) ada 3 jenis;
1. Arteri (Artery)
2. Kapilari (Capillary)
3. Vena (Veins)
Apabila saluran darah inflamed ia akan menyebabkan tekanan darah tidak menentu atau selalunya meningkatkan tekanan darah. Keadaan ini memang tidak sesuai utk jantung dan boleh mengakibatkan masalah serangan jantung atau lemah jantung.
Sehingga kini hanya kanak-kanak sahaja yg cenderung mengidap kawasaki disease.
AG Cera membantu;
1. Melawan inflammation (keradangan) saluran darah
2. Mengalakan endothelial (sel dinding blood vessels) function
3. Mencari dan menyerap radikal bebas supaya kesan kawasaki disease tidak menular atau menjadi lebih teruk
4. Mengalakan kesihatan jantung

5. Mengelakkan blood clot

SOALAN 40
Salam @⁨Dr. Badrul Agcera⁩  atau sahabat2 yg arif..
Nak tnya masalah Kanak2 umo 1 thn 9 bulan. Alami tonsil sejak umo 8 bln. Kerap demam. setiap bulan mesti kena demam. Mak dia bgtau dimaklumkan oleh doktor hnya boleh operate bila umo anaknya 2 tahun nnti. Budak ni tak brapa mau makan atau minum susu... sakit tekak bila menelan agaknya.  tgk pun kesian.. mcm underweight...

Nak cadang kan bdk ni amik agcera stgh sachet ok tak ya. Mohon pencerahan dr yg arif.  Tq in advance.

Jaw doc

Kalau demam setiap bulan akibat tonsil mmg teruk. Doktor yg advise to mmg pediatrician ke? Kalau takat GP tak payah pakai. Go get 2nd opinion terutama drp pediatrician atau ENT.
Tonsil mmg adalah sebahagian drp tubuh manusia. Kadang-kadang ia terdedah kepada virus atau bacteria yg dtg drp hidung dan mulut.
Tonsil menjadi meradang atau inflammation bila terdedah pada bakteria atau virus. Ini punca demam.
Persekitaran dan cara hidup yg sihat dan BERSIH blh menjaga daripada tonsil inflammation.
AG CERA mmg sesuai.
1. Mengandungi anti-inflammation properties terutama drp hydroxytyrosol (zaitun), curcumin (kunyit) dan pomegranate (delima)
2. Mengandungi Vitamin C drp delima & peach sbg ant-histamine

3. Zaitun juga adalah natural antibiotic

SOALAN 41

Nak tanya Dr Badrul .orang tu dah makan agcera  4 hari. Lepas tu kaki belah kiri bengkak tetapi tak sakit. Sebelum ini kaki dia pernah bengkak kalau dia bediri lama.Dia tak pernah jumpa Dr sebab dia takut.

Jaw doc/expert

KAKI BENGKAK SEBAB BERDIRI LAMA??

Bengkak kalau diri lama ni ada beberapa punca yg tidak menyenangkan.
1. Masalah buah pinggang
2. Masalah blood clot/darah beku pada saluran arteri menuju ke kaki

Kalau kaki bengkak tetapi tak sakit itu mungkin water retention dan punca hanya boleh di sebabkan oleh buah pinggang.


Kalau kaki bengkak dan berwarna hitam/kegelapan maka tu menunjukkan ada blood clot.



4 comments:

  1. Kenapa budak Eczema lepas makan 2 hari satu badan gatal2? Adakah ini Healing Process dan macam mana nk elakkan benda ni berlarutan? Umur 2 tahun..

    ReplyDelete
  2. Pesakit kanser payudara yg dalam rawatan kimoterapi bole consume tak AG cera ni.mohon mohon penjelasan dari dr.terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya boleh AG Cera adalah untuk lengkapkan nutrisi harian..ianya bukan ubat

      Delete
  3. adakah ag cera sesuai untuk tulang retak?

    ReplyDelete

Kencing Tak Lawas

Masalah buang air kecil juga dirujuk sebagai kesulitan untuk menyingkirkan air kencing yang disebabkan oleh Masalah mekanikal yang memerluka...